VikeholmenRiksantikvaren
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Flere mindre overnattingsbedrifter har i den senere tiden blitt forsøkt svindlet. Vi videreformidler derfor en advarsel til alle fyrvertskaper, fra Vikholmen fyr og Skudenes sjømannsforening.

Steinar Mæland, utleieansvarlig av Vikeholmen fyr i Skudeneshavn, ble våren 2012 kontaktet av en engelskmann. Han utga seg for å være interessert i å leie fyret for en 10 dagers periode sist sommer.

Foto: Riksantikvaren

Etter å ha fått pris og annen nødvendig info, slo engelskmannen til og lovet å sende en sjekk på avtalt beløp i norske kroner.

Alt så bra ut ved første øyekast da sjekken ble mottatt. Imidlertid var sjekken i engelske pund, så engelskmannen ble kontaktet og gjort oppmerksom på misforståelsen. Han ville da at Mæland skulle beholde det som de skulle ha, for så å returnere overskytende. Etter mye diskusjon ble avtalen at Mæland skulle beholde en sum, som også dekket leiebil, oppholdsutgifter og annet.

Heldigvis ble ikke affæren likevel gjennomført. Hadde transaksjonen gått igjennom ville Vikholmen fyr og Skudenes sjømannsforening tapt omtrent hele 50 000.-, for sjekken viste seg å være falsk!

Som Mæland sier i en e-post til Fyrhistorisk så «gikk det bra [denne gangen], men [Mæland] ser ikke bort ifra at [samme mann] eller andre, vil forsøke seg på andre fyrutleiere». Vi tar derfor Mæland på ordet og sender med dette » en generell advarsel til andre fyrutleiere om å være obs! på tilsvarende forsøk». For, som han skriver «i ettertid har jeg lest i media at dette er en relativt utbredt praksis – om ikke med fyr, så mindre overnattingsfirma».