Jo og Simen ler
Han fikk seg en god latter, prisvinneren, da fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen overraskende utropte ham til vinner. Her sammen med kollega Simen Lunøe Pihl til venstre. Foto: Anette Rattfelt (Klikk for større bilde)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Han ble fullstendig tatt på sengen, direktør Jo van der Eynden ved Lindesnes fyrmuseum da han fikk tildelt Fyrtårnprisen av fiskeri- og kystministeren under Kystens dag i Risør. Både han og kollega Simen Lunøe Pihl (t.v.) smilte sine bredeste smil da navnet på prisvinneren ble ropt opp.

– En veldig gledelig overraskelse, og en god bekreftelse på at det en jobber med blir lagt merke til. Dette gir energi til å fortsette arbeidet, seier van der Eynden etter å ha fått summet seg litt. En slik utmerkelse er veldig motiverende, legger han til. Han har foreløpig ingen tanker om hva han vil bruke prisbeløpet på 25.000 kroner til.

– Jeg er god til å bruke penger, så det skal gå fint, spøker han.

Moen Trebåtbyggeri i Risør hadde hovedarrangementet under Kystens dag 9. juni, og mange hundre mennesker var møtt fram til et flott arrangement. Eynden roser det gode samarbeidet mellom båtbyggeriene. Også på Lindesnes var oppslutningen god, med rundt 400 mennesker. Flere hundre var også møtt opp på Bredalsholmen dokk- og fartøyvernsenter på Bragdøya.

 

 

 

Jo van der Eynden Foto Rolf Dybvik

Jo van der Eynden, her ved en tidligere anledning, der han utroper riksantikvaren til Ridder av den evige natteild. Foto: Rolf Dybvik.

På Fiskeri- og kystdepartementets sider kan vi lese følgende om årets tildeling:

Søndag 9. juni delte fiskeri- og kystdepartementet ut Fyrtårnprisen for tiende gang. Årets vinner er Jo van der Eynden.

– Fyrtårnprisen 2013 går til Jo van der Eynden for hans arbeid som kystambassadør. I mer enn 25 år har han jobbet med kystkultur og maritim historie, og Jo van der Eynden er en person vi med rette kan omtale som et fyrtårn for kysten, sa statssekretær Hugo Bjørnstad da han delte ut Fyrtårnprisen under Kystens Dag i Risør.

Jo van der Eynden er direktør for Kystverkets etatsmuseum Lindesnes Fyr, forfatter, foredragsholder, og rådgiver. Han har vært en drivkraft i etableringen av etatsmuseet Lindesnes Fyr og bidro til opprettelsen av www.kystreise.no, en nettjeneste som formidler kysthistorie. Jo van der Eynden har også jobbet aktivt med Kystens Dag i flere år og har vist et stort engasjement for å fremme kystkultur og verne norsk kysthistorie.

Fyrtårnprisen går hvert år til noen som har utmerket seg ut over det vanlige gjennom sitt arbeid eller interesseområde, og som på denne måten har markedsført fiskeri- og kystnasjonen Norge på en positiv måte.

Heidi Eikremsvik