Tranøy fyr skal delta på den store forbrukermessen "Grüne Woche" i Berlin i slutten av januar. Foto: Tranøy Fyr

Tranøy Fyr reiser i slutten av januar til Berlin for å vise en hel verden hvilke unike opplevelser man får med seg ved å legge ferien til et fyropphold i Salten.

– Dette er stort for oss og vi gleder oss til å representere Norge, Nord-Norge og norsk fyrbevegelse under årets internasjonale «Grüne Woche», forteller daglig leder Anne-Gry Jakobsen ved Tranøy Fyr i Salten nord for Bodø.

Internasjonale Grüne Woche i den tyske hovedstaden er en av verdens største forbrukermesser er en viktig møteplass for landbruk, reiseliv og matindustrien. Årlig besøkes messen av mer enn 400 000 personer. – Det er «litt» flere enn det vi har innom på fyret en god sommerdag, sier Jakobsen spøkefullt.

Bærekraftig reiseliv

Tranøy fyr blir en av 2000 utstillere fra mer enn 70 land og sammen med flere andre reiselivsbedrifter fra Trøndelag og Nord-Norge skal de presentere det beste av hva landsdelene kan by på. Arktisk Mat er tema den 25. januar.

Noen av årets deltakere til Berlin og «Grüne Woche». Foto: Prosjektgruppa Nord-Norge til IGW.

– Vi er stolte over at Tranøy Fyr er plukket ut til å delta på denne internasjonale forbrukermessen. Dette er en av de viktigste møteplassene for bærekraftig reiseliv og opplevelser utenom det vanlige. I Berlin får Tranøy Fyr muligheten til å vise hvilke unike naturopplevelser man får med på kjøpet når man legger ferien til et fyr. Tranøy Fyr er en god representant for hva som skjer av spennende ting på norske fyr, sier styreleder Sven Gjeruldsen i Norsk Fyrforening.

Han er imponert over hva Anne-Gry Jakobsen og hennes medarbeidere får til på Tranøy. – Selv om fyret drives kommersielt så makter de samtidig å holde fyret åpent for allmenheten.

Norsk identitet

Norge deltar på «Grüne Woche» for 35. gang, men messen er blitt arrangert i 86 år. Det overordnede målet med norsk deltagelse er å bidra til å utvikle Norge som anerkjent mat- og reiselivsnasjon med tydelig lokal og regional identitet. I det inngår det å styrke omdømmet til norsk landbruk, norsk mat og Norge som reiselivsdestinasjon.

Tranøy Fyr skal presentere norsk fyrferie og fyropplevelser for mer enn 400 000 personer. Foto: Tranøy Fyr

Deltagelsen skal stimulere til næringsutvikling, samarbeid, nettverk og nyskaping på tvers av regionale- og næringsmessige grenser. I tillegg skal deltakelsen på «Grüne Woche» gi muligheter for læring gjennom profilering, markedsføring og testsalg av norske produkter i et viktig internasjonalt marked.  – Vi er et bredt spekter av mat/drikke og reiselivsbedrifter fra Nordland, Troms, Finnmark og Svalbard, som reiser til Tyskland. I alt er deltar 32 bedrifter, fire kokker og åtte lærlinger fra Norge, legger Jacobsen til.  I løpet av oppholdet vil det bli laget 25.000 smaksprøver på hva det nord-norske kjøkkenet kan tilby av delikatesser.

Viktig å formidle fyrhistorien

– Det er viktig for oss å fortelle historien om Tranøy fyr, livet på fyret og det som hørte med, blant annet los aktiviteten. Dette en viktig del av vår kyst- og kulturhistorie som vi skal ta vare på og formidle videre, sier Anne-Gry Jakobsen.

Anne-Gry Jakobsen har tapt sitt hjerte til Tranøy Fyr og fyrsaken. Nå skal hun vise bærekraftig fyr- og reiselivsdrift i Berlin. Foto: Tranøy Fyr

Fyret på Tranøy ble tent for første gang i 1864 – men lyktehuset plassert på takten av fyrvokterboligen. I 1936 ble fyret bygd om, og det 27,3 meter høye støpejernstårnet ble flyttet fra Moholmen fyr ved Kabelvåg til Tranøy.  Fyret ble automatisert i 1986 og avfolket i 1991. Siden 1993 har Tranøy Fyr – i Knut Hamsuns rike på Hamarøy –  vært drevet som et turist- og reiselivssted. – Jeg ønsker at Tranøy fyr skal være et sted der folk kan komme og gi seg selv lov til å bare være, nyte roen, naturen, god mat og drikke.  Hver dag gjør jeg mitt beste for å skape et åpent, inkluderende og hjertevarmt sted både for gjester og ansatte, forteller Anne-Gry Jakobsen.

Bitt av fyrbasillen

Hun har drevet Tranøy Fyr siden 2017 og det var hennes første møte med Tranøy Fyr elleve år tidligere, som tente fyrgnisten i henne. – Vi var på ferie og jeg måtte bare  sykle ut en tur til fyret som jeg hadde hørt så mye om. Å herregud, det ble forelskelse ved første blikk. Fra første dagen jeg så fyret hadde jeg en uimotståelig trang til å dra tilbake, gråt hver gang jeg måtte reise derfra. Jeg har alltid vært og er fortsatt nordlending og jeg hadde alltid en trang til å flytte tilbake til Nordland. Etter 27 år på Lørenskog, og 25 år i laboratoriebransjen tok jeg steget. Jeg sa ja til å overta driften av Tranøy fyr fra og med sesongen 2017, selv om det involverte flytting og skifte til en helt annet liv både jobbmessig og privat, forteller hun. Et valg hun ikke har angret på.

Tranøy Fyr etter ombyggingen i 1936. Foto: Nordlandsmuseet