Lindesnes 1915
Lyktehuset på Lindesnes fra 1854 levert av Næs Jernverk. (Foto: N. Simonsen)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Mokkalasset 1888

Ytre Møkkalasset bygd i 1888, sannsynligvis produsert ved Marinens Verft i Horten. (Foto: Arkivportalen)

Søndag 15. mai åpner Næs Jernverksmuseum i Tvedestrand ny utstilling om fyrvesenets bruk av jern.

Tekst: Gunnar Molden

På 1800-tallet ble det satset stort på utbygging av det norske fyrvesenet. Tidligere hadde fyrene langs kysten vært få og i liten grad gitt den tryggheten skipstrafikken trengte langs den værutsatte Norgeskysten.

Norske jernverk og støperier var viktige deltakere i denne satsingen. I begynnelsen benyttet man støpejern til lyktehuset på toppen. Etterhvert gikk man over til å lage fyr som var laget av jern fra topp til tå.

Næs Jernverk laget de første lyktehusene i støpejern i 1822. De ble plassert på Lindesnes og den lille øya Markøy like ved. I årene etterpå laget Næs slike lyktehus til en rekke fyr langs kysten, både sørpå, på Vestlandet og i Nord-Norge.

I 1854 sto det første støpejernsfyret ferdig, på Eigerøy ved Egersund. Bærums Verk og Marinens verft i Horten var pionerene på dette feltet. Nært Tvedestrand er både Ytre Møkkalasset fra 1888 og Store Torungen fra 1914 bevarte eksempler på støpejernsfyr.

Gunnar Molden er konservator og forsker ved Næs Jernverksmuseum.

Utstillingen Byggesett av jern, leveranser til fyrvesenet åpner på Næs jernverksmuseum søndag 15. mai 14:00. Utstillingen henger ut august.

Nettsiden til Næs Jernverksmuseum finner du HER.

HER kan du lese mer om Ytre Møkkalasset fyrstasjon.

HER kan du lese mer om Torungen fyrstasjon.