Filtvet fyrstasjon. Foto: Marianne Johnsen.

I dag er Filtvet en fredelig plass, men slik var det ikke da krigen kom til Norge. Hør podkast om fyret, dramatiske hendelser i Drøbaksundet og litt om gjess!

Invasjonen

Natt til 9. april ble Norge angrepet, og det var stor dramatikk da tyskernes flåte kom til Drøbaksundet. «Rett syd for Filtvet fyr lå det to båter som nøytralitetsvakt», forteller Knut Arne Ekern fra Filtvet Fyrs Venner.
– Begge var litt avdanket. Dampskipet Alfa hadde vært passasjerbåt, en såkalt «pappabåt». Furu var en eldre slepebåt. Det var de som først så skroget til Blücher, som ledet an eskadren inn Oslofjorden, og de hørte tyske stemmer. Alfa dro inn til fyrstranda, hvor Oscarsborg hadde en bemannet signalstasjon.

Hør hele historien i andre episode av Fyrglimt! Liv Rønneberg og Per Roger Lauritzen utforsker Filtvet fyr og den spennende krigshistorien i området.

Fyret

I dag er fyrstasjonen eid av Asker kommune, og Filtvet Fyrs Venner gjør bevaringsarbeid og åpner fyret for allmennheten. Her holdes det konserter, utstillinger og foredrag.

Knut Arne Ekern viser Liv Rønneberg rundt. Foto. Per Roger Lauritzen.

I kjelleren på fyret er det museum, og krigshistorien i Drøbaksundet er en naturlig del av utstillingen. Slaget ved Oscarsborg markerte starten av invasjonen.

Blücher ble senket 9. april 1940. Foto: Nasjonalbiblioteket, Public Domain. Ukjent fotograf.
Panserskipet Lützow (nr. to fra venstre) ble truffet ved Oscarsborg 9. april, men kom seg til havn i Oslo. Foto: Nasjonalbiblioteket, Public Domain. Ukjent fotograf.

Les om Filtvet fyr