Malangen er fjorden mellom Senja og Kvaløya og en viktig rute for skipstrafikken som kommer fra havet og skal inn mot Tromsø. Utenfor fjorden ligger Malangsgrunnen, som er et mye brukt fiskefelt. Et fyr på Hekkingen var derfor nyttig både for skipstrafikken og fiskeriene da det ble tent i 1859.
Fyrstasjonen ble bygget på nordsiden av øya, som et familiefyr med plass til en fyrvokter og en assistent, og deres familier. Bolighuset var en laftet bygning i 1,5 etasje. Lykta var et 4. ordens linseapparat og ble plassert på et lavt tårn på østveggen av bolighuset. I tillegg ble det bygget et uthus, som sannsynligvis også inneholdt et lite fjøs, siden forholdene for å ha beitedyr på øya virker gode. Naust, sjøbod og et båtopptrekk ble også anlagt av folkene som bygde fyrstasjonen.
Opp gjennom årene ble det gjort flere forandringer på fyrstasjonen. De viktigste var at det ble bygget bryggerhus med matbod i 1874, og at taket samtidig ble hellelagt. Dermed ble det mulig for betjeningen å samle regnvann fra taket og ikke risikere å gå tom for drikkevann. I 1901 fikk Hekkingen fyr et 2. ordens fyrlys som ble skjermet med klipp og fargede sektorer. Det ble også anlagt kai med kran og bygd en beskyttelsesmur i havna for å bedre forholdene. I 1962 flyttet betjeningens familier på land og en ekstra assistent ble ansatt. Dermed ble det bygget en ny bolig med hybler og fellesrom for tre mann. Samtidig ble fyret elektrifisert med strøm fra aggregater, som ble installert i et nytt maskinhus, og det ble montert et radiofyr med to høye master. Det var derfor en ganske stor fyrstasjon, med seks forskjellige bygninger, som ble automatisert og så avbemannet noen år senere. Det skjedde i 2004. Heldigvis har også denne fyrstasjonen fått nytt liv, i hvert fall delvis. Sommarøy Arctic Hotel ved Kvaløya har leid fyret og arrangerer båtturer dit for grupper i perioden mai til september. Båtturene kombineres med havørnsafari rundt Hekkingen. Gruppene får også en omvisning på fyret og området rundt av en lokalkjent guide, og oppholdet avsluttes gjerne med et hyggelig måltid i fyrvokterboligen. Hekkingen fyr har dessverre ikke overnattingstilbud og er ikke åpent for individuelle gjester. Andre besøkende er selvfølgelig også velkomne til å gå i land på Hekkingen, men det er ikke enkelt å komme inn til kai for de som ikke kjenner grunnforholdene, særlig på lavvann. Vær også klar over at naturen rundt fyrområdet er vernet, noe som gjør at man må vise særskilt hensyn. På kaia står infotavle fra både fylkesmann og Kystverket.
Tekst: Per Roger Lauritzen, 2019.