Stig-Esben Olsen er en av ildsjelene som jakter på linsedelene. Desember 2019 ble det søkt med undervannsdrone utenfor fyret. Foto: Hans Olav Sørensen.

Innbrudd, dramatisk flukt og en anonym tilståelse. I Tvedestrand søker Møkkalassets venner etter stjålne linseglass.

Ytre Møkkalasset fyr ligger i den idylliske skjærgården utenfor Kilsund, rett sør for Tvedestrand. Nå prøver ildsjelene Stig-Esben Olsen og Hans Olav Sørensen å finne to segmenter fra den gamle fyrlinsa, som ble stjålet på slutten av 1980-tallet.
-Vi har fått tilbake én del, og nå håper vi å finne de to andre, sier Sørensen.
-Vi leter i sjøen utenfor skjæret hvor fyret ligger.

Men hvordan havnet linseglassene på havbunnen? Og er det sikkert at de ligger der?

Fyrlinsa: Ett av de tre segmentene i 4. ordens-linsa som ble brukt 1946-1986. Foto: Hans Olav Sørensen.

Dykkere gjør et søk

Det har vært kraftig vind og sjø i dagevis, men endelig har det løyet nok til å reise ut til fyret. Sørensen og Olsen har invitert med seg dykkerne Per Enge og Elisabeth Carrera (organisasjonsrådgiver i NFHF).

10. oktober 2020: Dykkere hjelper Møkkalassets venner med å søke etter de tapte linsedelene. Foto: Hans Olav Sørensen.

-Det er kupert terreng utenfor fyret, sier Carrera.
-Ved bergrabbene må vi lete under taren og mellom steinblokker. Vi søker systematisk meter for meter og bruker line og bøyer for å orientere oss. Mellom rabbene er det skjellsand, så det kan godt tenkes at linsedelene er fullstendig tildekket og umulige å se.

På grunt vann utenfor fyret er det mye tang og tare.

De søker bare en time denne dagen, men klarer å dekke et område på 10×20 meter. De finner ingenting.

Innbrudd og angrende tyver

Noen dager etter søket blir Hans Olav Sørensen kontaktet av pressen, først Tvedestrandsposten og deretter NRK Sørlandet. Han forteller hvordan linseglassene gikk tapt.

Kilde: NRK Sørlandssendinga, 16.10.2020.

Da tyvene leverte tilbake én av delene, var det lagt ved en anonym tilståelse:

«Til fyrmesteren. Da jeg var på Flostaregattaen så jeg de etterlyste fyrlykten på Møkkalasset i avisen. Jeg vet hvor den er. For mange år siden da vi enda var guttunger var meg og en kamerat på land på Møkkalasset. Fyret var åpent så vi falt for fristelsen til å ta med oss fyrlykten. Da vi hadde båret alt ned i båten så vi en sjekte som kom fra land full fart i mot oss. Vi ble så redde at vi kastet alt sammen over bord og stakk av. Senere var vi der og dykket, men fant bare dette glasset. Det andre må ha kommet så dypt at vi ikke kunne nå det. Men det var ganske nære fyret.»

Vil innslaget i Sørlandssendinga inspirere tyvene til å ta kontakt på nytt? Det kan ha vært en skrøne at linsedelene ble kastet på sjøen, kanskje de fortsatt har dem?

Om fyrlyset

Møkkalasset fyr ble opprettet i 1888 – endelig kom det et innseilingsfyr til Tvedestrand. Det fikk et 5. ordens linseapparat. Da fyret ble renovert i 1946, ble lyskilden oppgradert til en 4. ordens linse med diameter på 50 cm, og det er denne det nå søkes etter. Det var skjerming med én hvit, to røde og to grønne sektorer, og fyret lyste med to lynblink hvert tiende sekund.

Utsnitt fra Fyrvesenets plantegning fra 1940.

Fyret ble tatt ut av drift i 1986 og sto lenge og forfalt. Møkkalassets venner ble startet i 2007, og siden har de jobbet for å bevare det fredede kulturminnet. I 2020 besluttet Kystverket at Ytre Møkkalasset skal tas i bruk igjen som innseilingsfyr. Foreløpig må det lyse med en annen fyrlinse enn den som sist var i bruk.

Ytre Møkkalasset fyr er under restaurering og skal reaktiveres i 2021. Foto: Hans Olav Sørensen

Fortsatt håp

Venneforeningen gir ikke opp jakten. Hans Olav Sørensen har et lite håp om at den dramatiske historien kan ta en ny vending:
-Hvis vi ikke finner linseglassene, kan det jo tenkes at de dukker opp på annet vis. Tyvenes ungdomssprell er for lengst tilgitt, og kanskje det står to linseglass på en peishylle et sted? Det hadde uansett vært artig å ta en prat med dem om den dramatiske historien. Full diskresjon loves!, avslutter Sørensen.

Hans Olav Sørensen, leder av Møkkalassets venner. Foto: Catja Camilla Løvlind

Kilder:
Berg, Øivind (red.), Sven Gj. Gjeruldsen, Hans Olav Sørensen og Ingebjørg G. Ytterdal. Ytre Møkkalasset fyr – symbolet for kystens veivisere, voktere og vernere. Ytterbø/Holmesund: Skibsaksjeselskapet Hesvik, 2. utg. 2020.


Les mer om Ytre Møkkalasset fyr