Oksoytokt2009EJEllingsve nett
Nå blir det verneverdige fyrforsyningsskipet MS Gamle Oksøy et flytende museum. (Foto: Eli Ellingsve)
Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Lindesnes Fyrmuseum har i år overtatt M/S Gamle Oksøy fra Bredalsholmen dokk og fartøyvernsenter i Kristiansand. Det verneverdige skipet skal nå fungere som skipsmuseum til glede for publikum.

Skipet, som ble benyttet som forsyningsskip og til vedlikehold av fyr, lykter og merker langs kysten, skal nå brukes som et flytende museum kysten rundt. De siste årene er det brukt rundt fem millioner kroner på å sette skipet i nødvendig stand. Lindesnes Fyrmuseum er eier av den 52 år gamle båten, mens Gamle Oksøys venner utgjør mannskapet.

Original stand

M/T Oksøy ble bygget i 1962 hos Brødrene Lothe i Haugesund på oppdrag fra Kystverket og var i drift frem til 1996. Skipet representerer en type spesialfartøy som er knyttet til en spesiell epoke i norsk fyrhistorie, hvor fyrstasjonene fortsatt var bemannet og de fleste fyrlyktene krevde regelmessig tilførsel av parafin eller acetylengass. Det ble derfor tatt initiativ til å bevare fartøyet som et flytende kulturminne.
– Skipet er det eneste av sitt slag som er bevart. Det er i originalstand og viser en epoke fra norsk storhetstid som sjøfartsnasjon, forteller museumsfaglig ansvarlig Simen Pihl ved Lindesnes Fyrmuseum til Lindesnes avis.

Kommer til landsstevnet

M/S Gamle Oksøy skal etter planen ha basehavn ved Bredalsholmen i Kristiansand. I juli kommer skipet til Forbundet KYSTENs landsstevne i Oslo og blir en av attraksjonene der.
– Vi er veldig stolte og glade over å ha fått til dette, sier direktør ved Lindesnes fyrmuseum Jo Van Der Eyden til Fædrelandsvennen.