Et par hundre mennesker hadde funnet veien til Stangholmen fyr for å være med på førpremieren på Margreth Olins "Fedrelandet". Foto: Norsk Fyrforening

Et par hundre mennesker hadde tatt turen til Stangholmen fyr for å være med på fyrutekino. Det ble en magisk forestilling med måneskinn og stjerneklar sørlandsnattehimmel.

– Velkommen til den ytterste «nøgne ø» – der hav møter land. Vi hører bølgene som skvulper og vinden som tar tak. Her ute på Stangholmen fyr er vi i pakt med naturen – helt i tråd med Margreth Olins ønsker, sa styreleder Sven Gjeruldsen i Norsk Fyrforening i sin åpningstale ved førpremieren til dokumentarfilmen «Fedrelandet» på fyret ved innseilingen til Risør natt til søndag.

Folk koste seg på Norges første filmutekino natt til søndag. Foto: Norsk Fyrforening

Sørlandsfyret var et av stedene som var plukket ut som utefremvisning av Margreth Olins nye film etter en avstemning blant folk over hele landet.

Nærmere havet kunne man ikke komme. Filmen handler om menneskers forhold til naturen – der filmskaperen har fulgt sin 85 år gamle far gjennom de fire årstidene. Faren tar oss gjennom Oldedalen i Nordfjord. Her har han selv vokst opp, hvor generasjoner før ham har levd i balanse med naturen. 

Magisk stemning

Dokumentaren handler om vår forhold til naturen. Foto: Norsk Fyrforening

– Det var en magisk stemning på Stangholmen og det er etter det jeg kjenner til, første gang en fyrstasjon har vært arena for utendørskino. Omgivelsene med stjerneklar himmel, bølgene fra Skagerrak som brøt og vinden som tok tak bidro til den magiske stemningen den halvannen time som dokumentaren varte. Jeg vil berømme fyrvert Dag Eikeland og hans medarbeidere på Stangholmen fyr for den jobben de på forhånd hadde lagt ned for at førpremieren skulle bli en suksess – noe  den ble, sier Gjeruldsen.

Fyrvert og restauranteier Dag Eikeland ønsker velkommen til filmutekino. Foto: Norsk Fyrforening

Truet

Stangholmen fyr er et tidsvitne på utviklingen av norsk fyrvesen. Nå er dette truet, ettersom Kystverket har sagt nei til at kommunen og fyrverten kan få overta den deaktiverte fyrlykten på betongsøylen i forkant av fyrstasjonen. Kystverket vil rive lykta som har stått her siden 1959. Et av utviklingsleddene i sikringen av innseilingen til Risør risikerer dermed å bli slettet for alltid.

Magisk natt med stjerneklar himmel og måneskinn. Foto: Norsk Fyrforening

Fyrvert Dag Eikeland har startet en underskriftskampanje for å få Kystverket til å snu, slik at lykta får bli stående. Så langt har nær 1500 skrevet under på oppropet om at fyrlykta på Stangholmen skal få stå der den står i dag.

Støtte

– Norsk Fyrforening støtter kommunen og Eikeland i deres kamp for å bevare fyrlykta, Den er etter vår mening et viktig kystkulturminne som må tas varte på for kommende generasjoner. Kommunen har engasjert seg og har tatt kontakt med Kystverket om saken – så jeg har tro på at Kystverket vil la fyrlykta bli stående som kystkulturminne. Vi vil også fra vår side,  følge opp det som skjer på Stangholmen fyr, sier Norsk Fyrforenings styreleder.

Kystverket ønsker å rive fyrlykta på Stangholmen fyr. Norsk Fyrforening støtter Risør kommune og fyrvert Dag Eikelands kamp for at kystkulturminnet skal få stå. Foto: Norsk Fyrforening