Den norske markeringen av Fresnel-jubileet var lagt til Slettnes fyr - verdens nordligste fastlandsfyr. Foto: Norsk Fyrforening

Franskmannen August Fresnel  ble hedret ved et arrangement på verdens nordligste fastlandsfyr, Slettnes fyr i Finnmark. Det er i år 200 år siden han revolusjonerte det moderne fyrvesenet med sin trinnlinse og den norske markeringen av jubileet var lagt til fyret i Gamvik ved Barentshavet.

En rekke mennesker hadde funnet veien til fyret for å høre mer om Fresnel og hans linse. Leder av virksomheten på Slettnes, Ragnhild Vassvik ønsket velkommen og fortalte litt om virksomheten som drives på fyret. Slettnes fyr er et overnattingsfyr med en sengekapasitet på 22 overnattingsgjester. Det er en egen kafe tilknyttet fyret som er godt besøkt hele året.

Tone Vassvik ønsker deltagerne velkommen til Slettnes Fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Sommertid kommer det mange bobilturister som vil oppleve magien Slettnes kan by på. I tillegg kommer det mange fugleeksperter fra hele verden som  vil ta del i det yrende fuglelivet i naturreservatet som omgir fyrområdet.

Kystverkmusea sto for det faglige innholdet i Fresnel-markeringen. Museets Simen Lunøe Pihl holdt foredrag om linsa som endret en hel fyrverden. Linsa er fortsatt i bruk i en rekke fyrtårn over hele verden – også i Norge. Linsa på Slettnes er en Fresnel-linse.

Kystverkmuseas Simen Lunøe Pihl holdt foredrag og August Fresnel og hans fyrlinse som revolusjonerte en hel verden. Foto: Norsk Fyrforening

Kystverkmusea har de siste ukene seilt fra Kristiansand til Gamvik med M/S «Gamle Oksøy». Underveis så har skipet gjort strandhugg ved flere fyrstasjoner.

M/S «Gamle Oksøy» til kai i Gamvik. Foto: Norsk Fyrforening

-Det er viktig å markere den store betydningen som Fresnel hadde for utviklingen av lys fra fyr over hele verden. Dermed blir det noe symbolsk når den norske markeringen er langt til verdens nordligste fastlandsfyr. De færreste tenker på hvilken stor betydning lyset fra fyrene har. Lyset har reddet millioner av sjøfarende fra forlis og død, ved å vise trygg lei, sier daglig leder Henriette Marie Skjæveland i Norsk Fyrforening.

Artist Thor Erling Korsnes holdt minikonsert i tårnfoten på Slettnes Fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Minikonsert

Etter Lunøe Pihls foredrag inviterte Slettnes fyr til en magisk minikonsert med artisten Thor Erling Korsnes  inne i fyrfoten. Hva var vel mer naturlig enn at Ola Bremnes vakre vise «Har du fyr» sto på repertoaret. Det blir sagt at Bremnes skal ha skrevet visa på Slettnes fyr. -Han ble i hvertfall inspirert til å skrive visen etter opphold på Slettnes, forteller Ragnhild Vassvik.

Ola Bremnes vise «Har du fyr» ble trolig til under et opphold på Slettnes Fyr. Foto: Norsk Fyrforening

Konserten ble avsluttet ved at det ble servert kake, vafler og kaffe i fyrets hjemmekoselige kafé.

Slettnes Fyr i sommersol. Foto: Norsk Fyrforening
Verdens nordligste fastlandsfyr, Foto: Norsk Fyrforening