Geitungen fyr får stadig flere overnattingsgjester. Foto Riksantikvaren

En ti minutters båttur fra seilskutebyen Skudeneshavn troner majestetiske Geitungen fyr. Den karakteriske fyrstasjonen er et yndet mål for voksne og barn som vil oppleve det magiske med fyrferie der land møter Nordsjøen.

Stadig flere har tilbragt døgn på Geitungen denne sesongen. – Denne sesongen har vi hatt rundt 200 overnattingsdøgn. Da begynner vi å nærme oss toppen i hadde for noen år siden, forteller fyrforvalter Karl Andreas Knutsen. Under årene med pandemi falt besøkstallene drastisk, men nå er man på god vei mot nye besøksrekorder.

Fyrforvalter Knutsen og dugnadsgjengen i full gang med å planlegge neste sesong. En sesong som vil bli utenom det vanlige, ettersom fyrstasjonen fyller 100 år 1. juli 2024.

Arkitekt Jørgen M. Meinich hentet inspirasjon fra Stortingsbygningen da han tegnet Geitungen fyr. Illustrasjon: Riksarkivet

Moderniseringen av skipsfarten var en av årsakene til at fyrmyndighetene mente det var behov for et nytt fyr utenfor Skudeneshavn. I 1921 besluttet Stortinget å bevilge de nødvendige midlene og planlegging gikk i full gang. Det var et ønske fra sentrale myndigheter at det nye fyret skulle bli et praktfyr, og den anerkjente arkitekten Jørgen M. Meinich gikk i gang. Inspirert av Stortingsbygningen i Oslo, med sine sidefløyer, tegnet arkitekt Meinich en særpreget fyrstasjon med et tikantet fyrtårn og to mektige sidebygninger – majestetisk beliggende på toppen av øya som har gitt navn til fyret.

Fyrstasjonen er fredet av Riksantikvaren.

Frivillige

Fyrstasjonen ble avbemannet i 1994. Nå er det frivillige i Haugesund Turistforening med fyrforvalter Knut Andreas Knutsen i spissen, som står for drift og vedlikehold av fyrvokterboligen.

Det er Staten ved Kystverket som eier Geitungen, men den lokale turistforeningen har en leieavtale om drift av fyrvokterboligen. Dugnadsgjengen sørger for at alt er i orden for gjestene som har booket seg inn på fyret, under sesongen som varer fra 1. mai til 1. oktober. Før sesongen setter i gang jobber de frivillige på dugnad for å klargjøre Geitungen med sine 32 sengeplasser, for nye gjester. Karl Andreas Knutsen berømmer Kystverket for å ha sørget for nye vinduer, dører, brannsikring, brygge og varmepumpe på Geitungen.

Ny båt gjør hverdagen enklere for dugnadsgjengen på Geitungen fyrstasjon. Foto: Haugesund Turistforening

Fyrforvalter Knutsen skulle gjerne hatt flere besøkende fra Skudeneshavn og nærområdet. – Jeg har alltid sagt at fyret og plassen, den er Skudenes sin. Så jeg skulle gjerne sett et engasjement fra noen lokale som har lyst til å være med og drive dette. Dersom noen lokale melder seg, hadde ingenting vært bedre, sier fyrforvalteren.

Hvor kommer så de besøkende fra?

– Det er mange fra Stavanger, Haugesund, «Østante» og utlendinger. Slike som leter opp litt kjekke ting å dra på. Det er jo litt utradisjonelt å dra ut på et fyr og være på en holme, forteller Knutsen til avisen Karmøy-Nytt.

Han legger til: – Folk har spurt meg av og til hva i all verden de skal gjøre der ute, og da svarer jeg med ingenting. Der ute er det ikke TV, ikke nett. Da du skal bare kose deg og være tilstede i tiden. Det er noe helt eget når du kommer ut der.