Dette er en arkivert artikkel hentet fra vår gamle hjemmeside. Formateringsfeil kan forekomme.

Laterna Guide er en stedsbundet mobilguide utviklet gjennom et norsk-svensk samarbeid.

Guiden bygger på WiFi og er gratis å bruke med en smartphone eller nettbrett. Det trengs ikke mobildekning eller noen spesiell app.

Guiden er tilpasset mobiltelefoner og små skjermer.
 
Den første ble plassert på Lindesnes Fyr i sist sommer og er der fortsatt. Den fungerer i og rundt fyrtårnet. På plass logger man på et lokalt, åpent WiFi-nett som heter LaternaGuide. Deretter kan man ta del av fortellinger og informasjon via mobiltelefonens webleser. Det kan være lyd, bilde, film eller tekst.
 
På Vigeland i Lindesnes vil det snart bli plassert en Laterna Guide ved Kulturtorvet. Kommunen har valgt å la den gi tips om serverdigheter. Du kan oppleve den mobiltilpassede guiden her. Både teknikken og innholdet i Laterna Guide produseres sammen med bestilleren. Guiden er utviklet med utgangspunkt i museers behov for fornyelse av formidlingen, men den kan også brukes av andre som ønsker å spre informasjon på et spesielt sted, inne eller ute.

Teknikken

Rent teknisk er guiden et akksesspunkt og en webserver med noen GB i minnekapasitet, disse kan utøkes ved behov. Dette er satt sammen og montert i en boks, som kobles til elnettet. Det finnes ingen ”av og på knapp” og alt er veldig stabilt i drift. Tekniken er produsert av eksperter innom trådløs kommunikasjon: Radiobolaget www.radiobolaget.com.

 
Et motto er at teknikken skal være lett å bruke. Besøkere kobler seg til det lokale trådløse nettverket med mobiltelefonen sin, noe som de fleste som har en smartphone kan. Informasjonen presenteres deretter via telefonens webleser. Internettilkobling er ikke nødvendig og heller ikke mobildekning. Nettstrøm er også unødvendig, dersom man vil. Istedet kan webservern drives av batteri som laddes av solcelle. Denne enkle formidlingsløsningen krever altså ikke at besøkerne må installere en app. Noen telefonsamtale behøver man heller ikke ringe. Informasjonen blir helt gratis. Guiden er derfor ekstra gunstig for utenlandske turister, som ikke vil koble seg til Internet eller ringe dyre samtaler. Med Laternaguide får de kunnskap og informasjon gratis Det beste er å lytte med hodetelefoner for å få god lydkvalitet. De fleste smarttelefoner har minitele-kontakt og kan bruke all verdens hodetelefoner.
 
Hvordan vet man at det finnes en Laternaguide i nærheten? 
Et symbol forteller den besøkende at det finnes gratis trådløs informasjon i nærheten. Laternaguidesymbolet skal brukes på skilter og vil etter hvert bli komplettert med mer eksakt informasjon om besøksattraksjonen.
 

For mer info

Kontakte gjerne Laterna Vox for mer informasjon eller diskusjon! anette at laternavox.com Projektet har fått støtte av Innovasjon Norge.