Høgevarde fyr er blitt Norsk Fyrforenings fyrmedlem nummer 100. Foto: Norsk Fyrforening

Ærverdige Høgevarde fyr ved Karmsundet er blitt medlem av Norsk Fyrforening.

– Jeg er stolt over å kunne fortelle at Norsk Fyrforening nå har 100 medlemsfyr. Det er hyggelig at det ble Høgevarde, sa daglig leder Henriette Marie Skjæveland  og gratulerte Finn V. Lothe med medlemskapet under en markering på Høgevarde fyr.

Norsk Fyrforenings daglige leder, Henriette Marie Skjæveland gratulerer Finn V. Lothe med at Høgevarde Fyr er blitt foreningens medlemsfyr nummer 100. Foto: Norsk Fyrforening


– Det er klart vi må være medlem hos dere. Høgevarde fyr er av de eldste fyrene i Norge og da er ekstra hyggelig at vi ble medlem nummer 100, sier Finn V. Lothe.
Utleie
Han har drevet fyret siden 2021 og forteller at det blir en livsstil. – Før det var det kun Hydro og Hydros gjester som brukte Høyevarde, sier Finn V. Lothe.

Stua på fyranlegget er intim og koselig. Foto: Norsk Fyrforening

Selve fyranlegget eies av Norsk Hydro, men Lothe har en avtale med aluminiums-bedriften om drift av fyret. Fyret ble etablert i 1698 og ligger tilbaketrukket i en grønn oase med naturlandskap, Fyranlegget består at Fyret, Tollhuset, Bakeriet og Naustet. Et stort hageanlegg omgir fyret.

Verden stenges ute

– Når man kommer til Høgevarde fyr – så er det som verden stenges ute. Her det egen ro med bølgeskvulp fra det vakre Karmsundet. Finn Lothe har en unik forteller evne- og glede. Med glimt i øyet forteller han om fyret og områdets utrolige spennende historie, fortsetter Skjæveland.

Fyret ligger idyllisk til ved Karmsundet. Foto: De Historiske Hotel & Spisesteder


To navn
Høgevarde eller Høyevarde som fyret omtales lokalt har, sitt navn fra tre varder i området – der fyret skal ha blitt plassert på den høyeste varden.

– Det var her Konger og høvdinger gjennom  tusener av år kontrollerte skipstrafikken som ble tvunget til å gå gjennom Norvegen – skipsleia som har gitt navn til Norge, sier Finn Lothe.

Harald Hårfagre
I dette området var det Harald Hårfagre ble Norges Konge. Det var her Odin kom til Avaldsnes litt nord for Høgevarde fortalte historier til Olav Trygvason og Snorre Sturlason besøkte stedet på 1200-tallet, og Tormod Torfæus skrev den første norgeshistorien. Høgevarde fyr er stolt medlem av De Historiske Hotel & Spisesteder.

Orginalkjøkkenet på Høgevarde fyr er bevart slik det en gang var. Foto: Norsk Fyrforening

Historisk sus
– Det er et historisk sus over Høgevarde og området rundt fyret, sier Henriette Marie Skjæveland.
Maten som serveres på fyret leveres fra den anerkjente restauranten til Finn V. Lothe – Lothes Mat og Vinhus i Haugesund – med stort fokus på lokale og sesongbaserte råvarer, gjerne med fokus på havet i vest. – Vi strekker oss langt for at våre gjester skal få den fyropplevelsen man drømmer om, sier Finn Lothe.


Blant de eldste
Det var lenge et behov for fyr langs vestkysten av Norge. Utover 1600 og 1700-tallet økte skipsfarten på Vestlandskysten, samtidig som Bergen utviklet seg til Norges største by. En rekke skip hadde byen som bestemmelsessted og måtte gå gjennom Karmsundet.

Vindeltrappa opp til lykta i tårnet. Foto: Norsk Fyrforening

Stua med orginaltapet. Foto: Norsk Fyrforening

Steingjerdene rundt fyret vitner om den lange historiske betydningen Karmøy spilte i Norges-historien. Foto: Norsk Fyrforening

Forlis ga lys
Den danske statsborgeren Heinrich Pedersen var om bord på en båt som forliste ved Kvitsøy, Historien sier at han – mens han kjempet for livet i bølgene, skal ha bestemt seg for å bygge et fyr – dersom han overlevde. Han ble reddet og fikk kongelig bevilling til å bygge et fyr på Kvitsøy. Samtidig fikk han tillatelse til å sette opp fyrlys lys ved Høgevarde rett syd for den smaleste delen av Karmøysundet. Da de to fyrene ble tent var det kun bare Færder fyr som var operativt.

Beskjedent lys
Fyrlyset på Karmøy ble tent i 1700 – samtidig med Kvitsøy fyr. Det første fyret var en  13 meter høy mast hvor en kobberlykt med små vinduer ble heist opp. Lyskilden var beskjeden –  den besto av tre stearinlys. Det kom klager på at lyset fra Høgevarde var svakt og først i 1799 sendte Fyrvesenet en tranoljelampe til erstatning, men fyreieren ville ikke bruke den siden brenselet var dyrt.

Lyktehuset på Høgevarde Fyr. Fyret ble slokket i 1902. Foto. Norsk Fyrforening

I 1858 ble dagens fyrbygning med tårn reist på Høgevarde. Tårnet var like høyt som masta og bygningene var oppført i murstein, men det viste seg at det ikke holdt vannet ute, så året etter måtte tårn og fyrvokterbolig kles med panel. I 1888 kom det på plass et linseapparat i tårnet, og dermed ble lysstyrken adskillig bedre.

Fyrperle
Fyret ble nedlagt i 1902 og det ble i 1905 solgt på auksjon til en los og i noen år var fyrvokterboligen losstasjon.
Norsk Hydro kjøpte området fyret ligger på i 1963 og har sørget for å restaurere og holde fyrstasjonen vedlike. Finn V. Lothe har en avtale om drift og utleie av fyret med Norsk Hydro.

Norsk Fyrforenings styremedlemmer Astrid Larsen, Tor Magne Gangsøy og Linda N. Rugland og foreningens daglige leder Henriette Marie Skjæveland var imponert over vårt fyrmedlem nummer 100. Foto: Norsk Fyrforening


Styret i Norsk Fyrforening besøkte nylig Høgevarde fyr og hadde styreseminar i de historiske omgivelsene.
– Høgevarde er en fyrperle som må sees og oppleves med egne øyne, sier Henriette Marie Skjæveland.

Høgevarde Fyr. Foto: De Historiske Hotel & Spisesteder