Fyrforvalter Knut Mørland har fått mopedbil som gjør at han kan bevege seg rundt på Store Torungen fyr. Foto: Torungens Venner

Fyrforvalter Knut Mørland er tilbake på Store Torungen. I januar ble han rammet av slag og havnet på sykehuset, men Mørland var fast bestemt på ikke å gi opp. Han skulle trene seg opp slik at han på nytt kunne gå i land på Store Torungen fyr.

 -Det var stort å komme tilbake til fyret og stua mi, forteller han etter å ha kommet tilbake til sitt kjære fyr – fire måneder etter at han ble syk.

Han forteller at det gikk greit å komme seg opp fra båten og på brygga sto en mopedbil og ventet på han. -Det var kjekt å kunne kjøre selv opp til fyret og huset mitt. Nå er jeg klar for en ny sesong her ute, forteller han.

Trener hver dag

Hver eneste dag trener Knut Mørland for å bli helt restituert.

Det var en torsdag i januar at Knut Mørland ble rammet av slag. – Jeg var en tur ute på Store Torungen fyr sammen med kompis, før han kjørte båten inn til brygga på Havstad utenfor Arendal sentrum – der Raet kystlag hadde møte. Mens jeg sto på møtet og snakket, begynte jeg å bable. Jeg ble svimmel og sa «jeg er ikke full altså», fortalte Mørland til lokalavisen Agderposten to uker slaget.

Kollapset

Så gikk han en tur opp på rederikontoret til broren Oddvar. Pratet en times tid og tok så båten til båthavna på Natvig vest for Arendal – noen kilometer unna, før han kjørte bil alene hjem til Fevik. Endelig hjemme, så kollapset han. Kona Inger Lise skjønte alvoret. – Hun ringte 113. Jeg skjønte jo ikke hva som skjedde. Hvis du ser en som svimer av, eller faller, ikke nøl med å ringe 113. Det kan bety liv, eller død – og forskjell på om man får senskader eller ei, sa Knut Mørland til Agderposten.

Fra fyret til sykehuset

Deretter bar det til sykehuset i Kristiansand. – Jeg gikk fra vanlig, aktiv, våken tilstand til en krøpling – og så ble jeg møtt med bare vennlighet og forståelse og «dette skal vi ordne», det er helt fantastisk, sa han videre.

Siden  har hverdagene vært preget av trening, trening og trening. – Jeg trener med fysioterapeut og ergoterapeut.

Legende

Knut Mørlands jernvilje har gitt gode resultater. -Det var så flott å se Knut Mørland delta på Norsk Fyrforenings landsmøte i slutten av mars, og sist helg da han var til stede ved avdukingen av Oksefjorden fyrlykt som kystkulturminne i Flosta utenfor Tvedestrand. Mørland er en legende blant oss fyrfolk. Han jobber utrettelig for fyr og fyrsaken – selv da han var syk. Derfor er det så flott at han nå er tilbake på Store Torungen, sier styreleder Sven Gjeruldsen og daglig leder Henriette Marie Skjæveland  i Norsk Fyrforening.