Lindesnes, det dramatiske landskapet hvor Nordsjøen og Skagerrak møtes. Foto: Per Roger Lauritzen.

En nettbutikk i Litauen trykker og selger frimerker på vegne av en rekke nasjoner. Norske fyr pryder gangbar porto i 12 land, og Lindesnes er det mest brukte motivet. Les hvilke andre fyr som er hyppig brukt.

Det er selskapet Stamperija Ltd. som står bak frimerkeproduksjonen, og filatelister i hele verden er målgruppen. Frimerkene er neppe enkle å få kjøpt lokalt i landene som formelt sett har utstedt dem. 17 norske fyr og den lille fyrlykta Hovsund er avbildet på minst 49 produkter fra Afrika og Maldivene.

Lindesnes fyr, det mest brukte motivet, pryder hele 26 varer fra 10 av de 12 landene. Kun Tsjad og Togo mangler nå Lindesnes-merke! Kjeungskjær er på andreplass med 11 produkter i 6 land, men til gjengjeld er de representert både i Tsjad og Togo, som Lindesnes altså ikke dekker ennå.

Kjeungskjær fyrstasjon, «den røde seiler», ved Ørlandet i Trøndelag. Foto: Marianne Johnsen.

De øvrige fyr-motivene er hentet fra hele Norge. I Liberia kan man for eksempel frankere et brev med 600 liberiske dollar, i underkant av 40 kroner, med et frimerke som har to bilder av Tranøy fyr. Det ene med bildeteksten «Tranøy Lighthouse» og det andre med «Lighthouse of Fyrvika».

Utenfor naturskjønne Hamarøy ligger Tranøy fyr. Foto: Per Roger Lauritzen.

Ifølge ubekreftede kilder har Posten i senere år kun avbildet åtte fyrstasjoner på norske frimerker. Så langt er altså litauiske Stamperija en langt mer iherdig promotør for norske fyr!

Les om de 17 fyrene som har fått Stamperija-frimerke: